De pluktuin: waar alles mee begon
Vrienden die enthousiast waren over onze tuin, of ikzelf die boeketjes meenam wanneer we ergens uitgenodigd waren. Het was de eerste stap om te voelen hoeveel bloemen te weeg kunnen brengen bij mensen. Dat zorgde ervoor dat ik mijn pluktuin opstelde voor het publiek.
In onze kleinschalige pluktuin hebben we zo'n 75 verschillende soorten bloemen en 25 dahliasoorten. Laat je dus vooral verrassen door de natuur en meevoeren op het ritme van de seizoenen. Van narcissen en tulpen naar felgele zonnebloemen tot herfstberijpte bottels. Elk seizoen heeft iets te bieden en zo sta jij steeds weer verwonderd naar wat de natuur in petto heeft.
Heb je geen tijd om een boeket te plukken, of ben je zelf niet zo goed in het samenstellen ervan, dan maak ik er één voor jou.
Hoe het werkt? Er zijn verschillende mogelijkheden:
- je komt voor losse beurten: je komt plukken in de pluktuin tijdens de openingsuren
- je hebt een boeket-abonnement: afhankelijk van het aantal beurten kom je op vaste tijdstippen je boeket ophalen
- je hebt een pluk-abonnement: afhankelijk van het aantal beurten kom je in de pluktuin een aantal stelen plukken
Abonnementen worden vooraf betaald. Kom je voor losse beurten, dan kan je cash of met payconiq betalen. Vergeet je emmer en snoeischaar niet!
Knip-tips...
- Zorg dat je emmer en snoeischaar proper zijn.
- Steek de afgeknipte bloemen onmiddellijk in het water en zet je emmer in de schaduw.
- Oogsten doe je best 's morgens vroeg of 's avonds laat
- Knip de stelen lang genoeg (armlengte), dat is gemakkelijker om straks te schikken in de vaas.
- Knip de stelen af, net boven een bladpaar. Zo wordt de plant gestimuleerd om opnieuw scheuten te vormen.
... en verzorgingstips
- gebruik een propere, uitgewassen vaas
- ververs je water regelmatig, liefst dagelijks
- zorg dat er geen bladeren in het water hangen, zo blijft het water proper
- snij de stengels onderaan schuin af, en met een scherp mes of snoeischaar
- zet je bloemen niet in de zon en niet bij de fruitschaal
Foto's van Jef Pauwels.